Buiten speeltuin

Kinderen leven zich helemaal uit in speeltuinen. Met lekker weer is een buiten speeltuin ideaal. Als ouder kan je ergens rustig genieten van het mooie weer. De kinderen genieten in de buitenlucht. Kinderen zitten vaak binnen, tv te kijken of andere computerspelletjes te spelen. Neem ze dus regelmatig mee naar een buitenspeeltuin. Waar ze hun energie even lekker kwijt kunnen en even weg van alle elektronica!

Buitenspeeltuin opzoeken

Er zijn vele openbare buitenspeeltuinen in Nederland. In elke wijk heb je er wel een. Niet altijd even groot, maar kinderen kunnen hier wel hun energie kwijt en komen in contact met leeftijdsgenootjes. Maar naast wijkspeeltuintjes heb je vele andere grote speeltuinen speciaal gemaakt voor kinderen. Denk aan een waterpark, een speelbos of een ander grote tuin met speeltoestellen. Bekijk daarom is wat er in jouw omgeving zit, en bezoek is een speeltuin die verder ligt dan jouw wijk. Voor kinderen is dit geweldig, een nieuwe speelplek waar ze alles nog moeten ontdekken. Het voordeel van een openbare buitenspeeltuin is dat het kind andere leeftijdsgenootjes ontmoet. Dit is goed voor de ontwikkeling van een kind.

Buitenspeeltuin in je eigen tuin maken

Naast een buitenspeeltuin opzoeken kan je natuurlijk ook van je eigen tuin een speelparadijs maken. Je gebruikt je tuin voor allerlei dingen, maar ooit nagedacht om er een speeltuin voor je kinderen van te maken? Bedenk van te voren goed hoe je dit wilt doen. Wat vinden je kinderen leuk om te doen? En op welke speeltoestellen zitten ze vaak als je een speeltuin opzoekt? Deze vragen helpen mee om van jouw tuin het perfecte speelparadijs voor je kinderen te maken. Idee├źn voor in je tuin is bijvoorbeeld: een zandbak, schommel, speelhuis, glijbaan, rekstok, dartboard, basketbalboard of een zwembadje voor in de zomer! Maar hiernaast is er nog veel meer te bedenken.

Het voordeel van een speeltuin in je eigen tuin is dat kinderen gemakkelijk en snel even kunnen ontspannen. Zitten ze bijvoorbeeld lang voor de tv? Laat ze een paar uurtjes in de tuin spelen. Het nadeel is echter wel dat ze niet in contact komen met leeftijdsgenootjes. Je kan natuurlijk wel vriendjes en vriendinnetjes van je kind uitnodigen om bij jullie thuis te spelen.

Veiligheid speeltuin

De speeltuin moet een veilige omgeving zijn voor jonge kinderen. Jongere kinderen zijn gevoelig en zijn minder voorzichtig tijdens het spelen. Daarom is een van de belangrijkste dingen in een speeltuin de veiligheid. Ook als je een speeltuin in je eigen tuin wilt maken is het belangrijk dat je goed nadenkt over de veiligheid. Zet een schommel bijvoorbeeld nooit dichtbij een zandbak. Of een ander voorbeeld: zet speeltoestellen niet bij prikkende bosjes. Speeltoestellen neerzetten op gras is beter dan op harde stenen. Dit kan de pijn bij een ongelukje zo goed mogelijk beperken!