Als Gemeente hebben we de opdracht gekregen het stadplein opnieuw in te richten, waarbij we rekening moesten houden met de wensen van kinderen en jongeren. We zijn met hen in gesprek gegaan en hebben een enquête gehouden. Hier kwamen bijzondere uitkomsten uit.

Meer bewegen voor jongeren

Jongeren willen zelf graag meer bewegen en dit juichen we al Gemeente allen maar toe! Helaas weten ze niet altijd hoe ze dat moeten doen. De buitenspeelruimtes zijn hiervoor niet uitdagend genoeg en vervolgens blijven ze toch binnen. Hier wilde we verandering in brengen. Jongeren konden zichzelf opgeven om samen met de gemeente mee te denken aan de herinrichting van het stadsplein. Bewegen was één van de centrale thema’s voor het nieuwe ontwerp

Aantrekkelijk voor jong en oud met diverse interesses

Bij meer bewegen denken we al snel aan een speeltuin of sportveldje. Echter wilde we een andere vorm van bewegen stimuleren. Speeltuinen en sportveldjes hebben we immers voldoende in de stad. Samen met de jongeren zijn we gekomen tot het ontwikkelen van een skatepark. Maar niet zomaar een skatepark, eentje die voor jong en oud, beginners en gevorderden interessant moest zijn. Maar ook waar je met diverse rijwielen op kan spelen zoals; skeelers, skatebord, step, fiets, éénwielers etc.

Een ontwerp wat past bij het stadsplein

Het stadsplein is een groot plein wat centraal ligt in de stad. Een skatepark ontwerpen voor deze locatie vergt het nodige denkwerk. We hebben gekozen voor een samenwerking tussen een kunstenaar en Nine Yards. We zijn aan de slag gegaan om alle elementen van een skatepark en de authenticiteit van de stad tot één ontwerp samen te brengen. En dat is gelukt!

Het ontwerp hebben we aan de jongeren laten zien. Zij mochten hier nog feedback op geven. Met deze feedback is het ontwerp aangepast. Nu is het wachten op de uitvoering, wij hebben er zin in!